Posts

Amni Safiyyah 10 bulan

Image
Assalamualaikum semua,
Ada ke lagi pembaca blog ni.. Lama dah tak mengarang.. Mood ke laut dalam.. Tapi sayang sangat banyak cerita-cerita best tak dapat di simpan untuk tatapan memori.. Dah le aku ni pelupa.. Sayang kalau tak abadikan kat sini..
Ok.. Nak start cerita pasal anak dara ku seorang tu.. Bulan 1 lepas, dah 10 bulan dah dia.. Ya ALLAH... Cepatnya masa berlalu.. tak terkejar rasanya.. Anak-anak pun rasa macam cepat je membesar.. 

Achievement Amni sekarang ni, dah pandai merangkak.. Yayyy!! So, sekarang takleh pakaikan dia skirt.. kesian susah nak merangkak, asyik tersangkut je.. Naik tangga pun dah lepas.. Advance betul budak ni.. Mulut tu memang potpetpotpet je lahhh.. First word dia nak tau ape.. 'Abang''.. Hahaha.. Bukannya mami ke dedi ke.. Tapi Abang.. aduyaiiii.. Tapi dia panggil cengini lah 'Abaaaa'... 'Äbaaaaa'.. Comel sangat! Mami pun dah ada bunyik sikit.. Sekarang 'Ma.. 'Ma.. Kadang-kadang 'Amaaaa.. amaaaa pun boleh lah dik…

Rambut

Image
Alkisah rambut Ammar Saif..

Masa lahir rambut ammar amatlah halus.. jarang-jarang.. nak tumbuh pun susah.. Lama jugak nak amek masa rambut dia tu penuh satu kepala.. Aku pun takde lah kisahkan sangat rambut dia tu.. Biar dia tumbuh natural.. Takde sapu apa-apa pun..

Ni masa umur setahun, macam ni lah rambut dia sejak cukur masa umur dua bulan kot.. Lambat sangat tumbuh.. 

ni umur setahun setengah.. Dah bertambah sikit lah rambut dia.. Hahaha


Nak masuk 2 tahun, dah panjang sikit.. Kene buli dengan mami.. kihkihkih..


Ni umur 2 tahun setengah.. Rambut panjang!! Siap pakej curly lagi. Selalu orang salah, ingatkan dia girl.. Hahahaa..


Rambut dah potong, tapi trim sikit-sikit je dengan gunting


Bila dah lebat rambut, cepat pulak panjangnya


Jadi, dedi pun decide membotakkan kepala Ammar menggunakan mesin pencukur (tanpa pengetahuan mami).. Uwaaaaa!!!!


Sekarang rambut Ammar jadi macam ni.. Ni yang paling latest sekali.. Dah tak macam dulu.. sobsobsob.. Curly dah tak ada.. Rambut dia pun macam …

Ammar Free Diapers

Image
Assalamualaikum semua,
Harini nak cerita pasal si Ammar dah tak pakai pampers dah.. Hihi.. Dah lama jugak dia free diapers, sekarang baru ada masa nak cerita.. Bulan 10 ni umur dia baru 3 tahun 8 bulan.. Dah 2 bulan rasanya dia dah tak pakai pampers.. Mula-mula tu memang jenuh jugak cakap dengan dia.. Ammar kan dah pandai cakap, takyah la pakai pampers.. Dia jawab ' Ammar kecik lagi lah' .. Hahaha.. pening kepala mak ko ni..
Sudahnya, pengasuh (Nek siti) dia yang ajarkan jugak.. Sama macam Adam dulu.. Maknya malas.. Kahkahkah.. Bila kat rumah nek siti ok je dia.. Seminggu pakai pampers, tapi bila nak buang air, sejam sekali pengasuh dia bawak pergi toilet.. Pengasuh budak-budak ni memang bagus.. Aku tabik spring lah dengan dia.. Pangkat nenek dah untuk budak-budak tu.. Rajin dia suruh Ammar sejam sekali gi toilet.. Kalau aku lah, memang tak menjadi lah..
Tapi masalahnya, bila kat rumah, Ammar taknak buat.. jenuh aku suruh dia bukak pampers, buang air kat bilik air.. Buat takt…

TravelogRin - Japan - Tokyo - Day 3 - Part 1

Image
Hari ke-3

Mount Fuji

Bangun pagi, gosok gigi, cuci muka, tak mandi.. Hahaha.. Mandi satu kali sehari je wehh time winter ni.. sejuk tak tahan.. Rasanya balik malam lepas jalan-jalan kot baru mandi.. Jangan muntah.. tak mandi pun wangi tau..  Kahkahkah!
So, hari ke3 ni kitorang pergi mount fuji dengan agent.. Naik van untuk 10 orang.. Sebab kat sana, budak-budak mesti kena ada satu seat sorang.. tak boleh pangku.. Kitorang dapt 75,000 yen rasanya pakej untuk satu hari..
Jauh jugak perjalanan dari bandar Tokyo nak ke Mt Fuji.. Adalah dalam 2 jam lebih.. Alhamdulillah sampai sana cuaca tersangatlah baik.. Rezeki dapat tengok Mt Fuji.. Cuma ada kabus sikit-sikit.. Pastu salji tebal jugak kat situ.. Dapatlah merasa salji real.. Sebelum ni rasa yang tipu punya je kat ict tu..


Sebenarnya kalau nak pergi sendiri pun ok je.. Naik shinkansen.. Kalau beli JR Pass, untung pergi sendiri sebab bila pergi dengan agent ni rushing semacam.. Aku pun taktau plan dia macam mana.. Rupanya dia nak pergi 2 t…

Raya Aidilfitri 2018

Image
Assalamualaikum
Lama dah habis raya.. nak masuk Raya Haji dah ni.. Hihi.. Saja aku nak update gambar raya tahun ni.. Complete set.. Sebab tahun ni husband tak kerja pagi raya.. Tahun ni dia shift malam.. Kira ok lah kan, pagi raya boleh bergambo sakan.. Tahun lepas gambo dengan anak-anak je.. 
Tahun ni Alhamdulillah.. Ada penambahan ahli baru.. Si comel pipi merah Amni Safiyyah.. =)

Macam biasa lah tiap tiap kali nak amek gambar pun.. Punya lah payah.. Si abang tu dua-dua macam ulat beluncas.. Tak reti duduk diam.. Tapi yang paling beluncas sekali abangah la, Si Ammar Saif.. Mana reti duduk diam.. Asyik beraksi je.. Lari sana, lompat sini.. Hihi.. 




 Ni gaya ammar.. Suka sangat dengan Ultraman.. Segala jenis ultraman dia kenal..  Lagu jepun pun dia hafal.. Kagum aku.. Hahhaha
YB Adam Saqif
 Ultraman Ammar Saif
3 beradik Pening Amni melayan abang dia tu.. Haha

Jumpa lagi raya tahun depan.. InshaALLAH.. 

TravelogRin - Japan - Tokyo - Day 2

Image
Hari kedua ke Tokyo Disney Sea.. Yayy!! Tiket disney sea ni mmg aku dah beli awal-awal kat Malaysia.. Beli kat website dia je..  Lagi murah compare thru agent.. Tapi kena rajin survey..  Kadang-kadang agent lagi murah.. Masa beli tiket disney sea tu dah kena letak tarikh siap².. Tak boleh nak confirmkan sama ada cuaca ok tak time tu.. Rupa-rupanya hujan wehh.. Sejukk gilaaa.. Sadis betul.. Lepastu yang lagi sadis, aku taktau pun boleh tukar tarikh sebenarnya.. Rugi betul..

Sebab dah beli tiket, kitorang redah ajelah.. Ikut iti memang kitorang spend satu hari lah kat dalam tu.. Kitorang decide nak pegi Tokyo Disneysea instead of Disneyland, sebab rasa macam disneyland untuk budak² je.. Hahaha.. Tapi cam menyesal jugak sebenarnya tak gi Disneyland.. Disneysea banyak ride yang korang boleh naik.. Lebih kepada dewasa punya ride.. Tapi masalahnya hari  tu hujan.. Memang tak boleh naik ride.. Ada yang tutup..  Ada yang bukak, tapi ko tak mampu nye nak naik.. Sejuk gila.. Sebab tengah winte…